F@H@l!

A dolog talán ott kezdődött, hogy a "majdnemmásodikcsuka" után megfogtam az "ELSŐT", és ezáltal véglegesen beleszerettem a pergető horgászatba. Horgászbolt látogatásaim során egyre többet szemezgettem a méregdrága wobblerekkel, de nem tudtam rászánni magam a vásárlásra, egyrészt nem tudtam választani, legszívesebben mindet megvettem volna, másrészt ismerve magam, fonott-zsinór + csomó-nélküli-bigyusz ide vagy oda, előbb-utóbb mindegyik hullámsírban végezné. (A lányommal együtt horgászva sokszor felkiált: " Apa! Már megint!!!", ez keszegezésnél újabb zsákmányt, pergetésnél újabb leakadást jelent.)

A szakirodalom áttanulmányozása után nekiláttam.

Hozzávalók:

Elkészítés:

1. nap:

Kívánt méretűre daraboljuk a fadarabokat, fölfelé fordított csiszoló korongon kialakítjuk a wobbler formáját, először érdemes síkokat csiszolni (így jobban látszik a szimmetria), majd legömbölyíteni. Bevágjuk a hasát, és a terelő nyelv helyét, kézzel finomítunk a csiszoláson.

A wobbler megformázásánál szerintem mindenki kiélheti művészi ambícióit, ( a boltokban is van jónéhány extrém forma) lehet koppintani is, de én speciel törekedtem egyedi darabok elkészítésére, ( Ha valamelyik mégis hasonlít némely gyári típusra, az csak a véletlen műve ! ;) )

A drótot hajtogatjuk, forrasztjuk, majd beillesztjük a vágatba. A horog tartó fülek távolságára figyelni kell, ne legyenek se túl közel, se túl távol egymástól, ha közel vannak folyton összeakadnak a horgok, ha távol akkor esetleg több lesz az üres rávágás. A kiegyensúlyozásra elég brutális módszer vált be nálam: A forrasztó pisztoly hegyét zsupsz be a hasába, és annyi ónt olvasztok bele amennyi kell, időnként vízben kipróbálom. (Az első generáció mind süllyedőre sikerült, mert nem vettem figyelembe az ezután rákerülő cuccok súlyát!)

Ragasztás előtt érdemes a drótot kivenni és ragasztóágyba visszatenni, így garantáltan nem ázik be a halacska.

2. nap:

Csiszolás, festés ízlés szerint, több vékony rétegben, lehetőleg azonos típusú festékekkel. Remek sügér-minta sablont lehet csinálni üres ásványvizes flakonokból. (Sajnos az utóbbi időben nagyon "sokkk" van itthon. :-(( )
A lap 2000-ben, a tiszai ciánszennyezés idején készült . Erre utal a "sokkk" ásványvizes palack. (Hori, 2004.01.28)

3. nap:

Gáz felett meghajlított CD tokokból vagy eldobható kólás flakon felső perem alatti vastagabb részéből kivágjuk a terelő lapkát, és beragasztjuk. Érdemes a lapkákat hosszabbra hagyni, rövidíteni még mindig egyszerűbb mint újat ragasztani.

A szemek epokitt pöttyök golyóstollal retusálva. (Gyönyörű gülüszemű jószágokat lehet alkotni.)

4. nap: "A PRÓBA"

Ezek azok a napok amikor a lányom "Apa! Már megint!!!" felkiáltásai azt jelzik hogy indult zuhanyozni, de a kád tele van a próbához szükséges vízzel. (A fiaimat nem zavarja a dolog, persze Ők csak külön kérvény benyújtása után vonulnak be a fürdőszobába.)

A hangolás megegyezik a gyári wobblerekével: ha oldalaz, arra kell hajlítani a fület amelyiken úszik, ha nem veret akkor lefelé, ha nagyon veret akkor felfelé. Ha ez nem segít, vagy nem “tecccik” a mozgása, vagy túl mélyretörő, a lapka rövidítésével, hajlításával vagy cseréjével lehet gyógyítani. Véleményem szerint, kis túlzással elmondható, hogy megfelelő szögű, nagyságú, domború, ill. homorú lapka használatával még egy szivarólmot is "veretésre" lehet késztetni.

Ha előre vagy hátra bukik, a horog cseréjével még lehet balanszírozni, vagy ólom lemez, ill. lapított sörét ólom felragasztásával. (léteznek gyári süllyesztő pöttyök, csíkok is.)

Ha nagyon kalimpál, kevésbé homorú, vagy kisseb terelőlap kell rá, esetleg a hátsó horogra kötött bojt stabilizálhatja.

Ha minden OK, akkor "lehet lakkozni". Kétkomponensű lakk kemény fényes felületet ad, egy kicsit sötétít rajta, de cserébe kiemeli a kontrasztokat.

5. nap

Hajnalban 5-15 db. "vadi új" wobblerrel el kell menni horgászni, fogni egy "ÓRIÁS SÜLLŐT"!

Bátran lehet próbálkozni, én már készítettem 50-60 darabot, és csak 2-3 lett béna, de az is jó lett kulcstartónak! :) Persze az igazi minőségellenőrök a halak lesznek!

Kedvcsinálónak néhány wobbler közvetlenül a szkennerből :

 

 6 cm-es, kétrészes ( a hasán látszik a felragasztott lapított sörétólom)

 

 

Egy tiszta vízbe való, meg egy éjszakai. ( Remélem a süllők is tudják hány óra J )

 

6 cm-es úszú

 

4.5 cm-es GFR

 

5 cm-es ducik nagyestélyiben

 

 

5-6 cm-es nyalókawobblerek oldal, és alulnézetbe

 

Sok sikert, és vigyázzatok az ujjaitokra csiszolás közben !

Hori

Ez az első fahalgyartási próbálkozásom volt. Régen volt, de vannak benne használható ötletek. (Hori 2004.01.28.)