A Galya folyó

 

Nem nagy folyó, csak kis patakocska. Viszont hal akad benne méretes. Kijárogattam lógatni ide egész nyáron, meg összel is, de sajnos a legnagyobb méret, amit fogtam, 1,5 kilós tükrös volt. Akadt néhány 50-60 dekás kárász is, de föleg az aprók voltak a jellemzök. Láttam, hogy sokan (azért nem ezren) horgásznak rablóhalra is.

Hát én is megpróbáltam. Szeptember elején nekiálltam, heteket töltöttem el kapás nélkül. Volt egy két huzás a kishalon, de nem igazán jött be semmi. Aztán egy szeptember végi, melegnek mondható napon, mivel az asszony dolgozott, lementem szombat de. lógatni egy kicsit (ahogy szokott lenni, az a bizonyos "hátha most jön valami" szindróma). Szóval ülök ott, beszélgetek egy sporival, semmi sem történik. Már két órája bent lógott a zsinor. A szerkó nem volt különleges, 40-90 grammos 5 m-es teleszkópos bot (hogy, milyen tipus, azt nem tudom, annyira nem értek hozzá) 0,21-es monofil zsinór, 0,15-ös kevlár elöke.

Szóval már vagy két órája bent lógott, gondoltam, megnézem, hátha már szétázott a kishal. Egy bedölt faág mögé volt bedobva. Keresem az úszót, hát nincs sehol. Nézem, vagy 8 méterrel feljebb van a túloldalon, a nád mellett. Felemelem a botot, a zsinór feszül. Kicsit meghúztam, nem jön. Azt sejtettem, hogy a 3-4 cm-es kishal a 8g-os ólmot meg az egész cuccot nem tudja árral szemben elhúzni, de akkor micsoda? A spori szólt, hogy csak óvatosan, lehet, hogy valami benyelte idöközben.

Meghúztam a zsinórt, és egyszercsak elindult felfelé. Vagy jó 30 métert lehúzott a zsinórból, aztán megfordult, úszkált le-föl a túlparton, mintha észre sem vette volna, hogy megakasztották. Aztán egyszer kicsit visszafogtam, hogy döbbenjen már rá a helyzetre, és küzdjön, vagy csináljon valamit. Erre nagyon bedurvult (annyira azért nem...), elkezdett körbe forogni, csapkodott, keverte a vizet, beszaladt a hinárba. 15 percig meg sem mutatta magat, aztán végre megláttuk.

Az összesereglett horgászok mondták, hogy biztosan csuka, volt aki süllöre esküdött, volt, aki sügérre. De amikor megláttuk a foltost, már tudtuk, hogy kivel van dolgunk. Még kb. 10 percig küzdöttünk, aztán egy képzett spori megszákolta. 5,1 kilós, 72 cm-s csuka volt, gyönyörü szép nagy pofával és pengeéles fogakkal. Szóval, kérdem én, hogy p..ba tud egy ilyen kis patakban (kb. 5-6 m széles, max 1 méter mély) egy ekkora állat megnöni, és ráadásul úgy, hogy senki sem akasztja meg. És én honnn tudom, hogy hova érdemes leállni, áztatni a cuccot, amikor még rablás sincs a közelben. Még aznap fogtak 3 másikat is, 2 db 2,5 kilósat, meg egy 3-ast. És süllöt is láttam már, hogy partra emeltek.

    Üdv, Döme