Arló Rockers

Hali, régóta készültünk erre a kirándulásra. Barátom és példaképem valaha itt született, Arlón, nem messze Ózdtól. Annyit mesélt már a kis faluról, a suvadással keletkezett tóról, a tóban fogott irtoztató méretü harcsákról, hogy csak látnom kell már ezt a dolgot. Telefonon lefoglatuk a szállást: - Két kisfiuval megyek, pihenni, horgászni szeretnénk... - Jöjjenek nyugodtan, ez egy csendes hely, közvetlenül a tó partján, alig van vendég. A tó melletti tiszta, pázsitos kemping, sörözövel, mini bolttal, szinte üres, ez augusztus utolsó hete, a vizibiciklik, csónakok kihuzva a partra. Házat bérelünk, takaros, praktikus apartmanok, kilátás a tóra, szuper.

Gyerünk horgászni. Nem megy könnyen, a tó déli oldala végig beépitve, a házakhoz vezetö uton kerités, nagykapu, kétkilós lakat. Na gyerunk a recepcióshoz: - Oda hogyan lehet bejutni? - Sehogy, csak a tulajoknak van kulcsa. - Csónakot lehet bérelni? - Majd csak jövö szezonban, de különben sem lehet csónakbol horgászni. Keresem a szemében az együttérzést, nem is leplezi horgász-utálatát.

Hát itten nem fogunk mi halat, sebaj, beülünk a sörözöbe. Nézzük a tv-t, odajön a recepciós, biztos látja rajtam, hogy szomorkodom az elmaradt horgászat miatt: - Azért van jó hirem is, ma este kezdödik egy rendezvényünk, három napos rocker talákozó, amatör zenekarokkal, Tankcsapda, MoqusOrs, a motel vendégeinek ingyenes. Lehellet megszegik, tejóisten, mit fogok én itt csinálni a két fiammal? Végül nem is volt olyan rossz, nappal horgásztunk Lázbércen, kirándultunk a Bükk fennsikra, Miskolc környékére, esténként pedig jöttek a motorosok, a fiaimnak nagyon tetszettek a gépek, pláne, hogy némelyik galamblelku raider vitte öket pár métert a tankon. Az amatör zenekarok sem voltak kinosak, egy-egy G akkordot percekig tudtak engedni a hüvös éjszakába bele, egyszer én is azt vettem észre, hogy együtt hangoskodom: yeeeeaaahh. Jó volt na.

Az utolsó este kezdödtek a gondok, a helyi kisebbség (Arlóban többség) meghatározó tagjai, akik Ózdon keresték keserves kenyerüket pénzbehajtással, uzsorával, kéjelgésre alkalmas hölgyek kereskedésével, szóval ezek az urak is jól akarták magukat érezni, de a rockerek finoman eltanácsolták öket: - Huzzatok innen a valagba, az ember szine feher... A kilós aranyláncot hordó kigyurt urak egy része megsértödött, majd az orrán ért földet. Beültek merdzsóikba és elbörrentek.

Nem sokkal késöbb vagy kétszázan jöttek vissza, fogalmam nincs, hogyan sikerült ilyen rövid idö alatt összeverbuválniuk egymást. A kiérkezo rendöröket sem irigyeltem, egy járörautót belelöktek a tóba, a mentöautó is fordult vagy hatszor. Mi a fiukkal, szégyen-nem szégyen, már a háboru elején illegalitásba vonultunk, fentről a hegyoldalrol néztuk a tusát. A csata utáni napon indultunk haza, a portáról visszatekintettem a kemping romjaira, megszólitottam a recepcióst: - Odaadnám a telefonszámom, ha ujra szerveznek valami családias hétvégét, hivjon már fel, biztosan eljövunk.

Üdv: Ekker J.