Bot: legalább 150 cm, legfeljebb 250 cm, 1 spicc, 1 keverö és legalább 2 (? vagy mégse?) vezetö gyürüvel.

Skishhez és Arenberghez 7,5 gramm súlyú műanyag súly (csepp alakú) dukál.

Zsinórnak 15-öst használtunk, de volt aki 12-est, 18-ast.

Orsónak minél gyorsabb áttételü orsó kell, ami az idö miatt fontos. A skisht úgyis telerakják, az idö dönt: aki a gyorsabb az nyer. A dobás mindenféle orsóval gyors, csak a tekerés lassú. Dobás után a súlyt, ha koppant a célon nem engedjük tovább, mert annyival is többet kell visszatekerni:)

Skish pálya: Öt egymás melletti pályából áll, egymással párhuzamosan, egymástól 150 cm távolságra, hátszélben felállítva. Minden pálya egy 100 cm széles, 10 cm magas, fehér, számozott deszkadarabbal jelzett starthelyböl (deszka élébe verj két szöget, csípd le a fejét és szúrd le földbe:) és egy 76 cm átméröjü elején 3 cm-re, (vagy 5-re?) hátul 15 cm-re megemelt sárga pléh vagy farost korongból áll. Az elsö pályán 10m-re van deszka élétöl a korong közepe, az ötödiken 18m-re. A többi rendre 12m, 14m, 16m. Ha kijelölitek a pályát, akkor könnyen lehet merölegest állítani, mert a startvonal 6m széles, az elsö és ötödik pálya között 8m különbség adódik (8=18-10), és a derékszögü háromszögekröl tudjuk, hogy átlójuk ezekkel a befogókkal csak 10m lehet. Tehát, ha a sárga korongokat egymáshoz méred le, pont 250 cm-t kell kapni az egymás mellett levökre.

Skish: A versenyzö tetszöleges technikával dobhat, de csak egyik kezét használhatja dobáshoz. A zászlóhossz (dobás elött a súly és a spicc közötti távolság) legalább 20cm, de legfeljebb a bot hossza lehet. Kezdi az elsö (10m) pályán, dob kettöt, majd lép a következöre. Ha a végére ért vissza az elsö pályára, és még egyszer végigmegy. Összesen 2x2x5 dobás, 5 pont/találat, azaz max. 100 pont. Találat az, ha a súly elsö érintése (tehát nem a földröl felpattanva!) a tábla tetejét vagy oldalát érinti. Visszatekeréskor, ha a súly elakad, nem szabad bemenni a starthely elé, mert a versenyzöt kizárják, a bírót kell megkérni, hogy segítsen! Ezért jól nyírt focipálya az ideális Casting-pálya.

Technika: A cél mögé 2-3 méterrel célzunk, majd a dobás során, amikor a súlyt a cél fölött látjuk a dobó kéz mutató ujjával ráfékezzük a súlyt a célra. Ha balra vagy jobbra elmegy, ellenkezö irányba mutatva a bottal és közben lágyan fékezve lehet kormányozni a súlyt. (Még a rövid dobást is meg lehet menteni, jó magasra tartott bottal, de ehhez tényleg kell pár év gyakorlás. Akkor meg már nem dob az ember rövidet:)

Arenberg pálya: egy céltábla zöld vászonból kiszabva, sátorszegekkel rögzítve, közepén 75cm átméröjü fekete fém vagy furnér koronggal. A céltáblán fehér szalaggal koncentrikus körök vannak +30-30cm növekvö átmérövel. A középsö korong ér 10 pontot, a következö kör 8 pontot, ... egészen 2 pontig. A startdeszkák azonosak a skishével. A pályák közül a 3. van hátszélben, a korong közepétöl 18 méterre. Ha a korong közepén állunk, úgy a 3. pályától számítva a 2. pálya balra 45 fokban 12 méterre, az elsö balra 90 fokban 10 méterre, a 4. jobbra 45 fokban 14 méterre, és az 5. jobbra 90 fokban 16 méterre.

Dobások: Az 1. pályán "has alatt" dobunk, azaz a versenyzö háta mögé, és a bot spicc fölé dobás közben nem mehet a súly (persze a ballisztikus pályája lehet magas). Minden pályán 2 dobás van. A 2. pályán "tenyerest" dobunk, azaz max 30 cm zászlóval jobbra (balkezesek balra) kinyújtott bottal, a súlyt a deszka mögül "füzfa alatt" dobva hajintjuk el. A spicc az eldobás pillanatáig legfeljebb vizszintesig emelkedhet. Nem egyszerü. A cél a dobás elött tölünk balra (bal láb hátul, jobb elöl, midkettö a deszkánál), dobás után ráfordulunk. A 3. pálya a "fejen át" technikát igényli, a súly a bot felett távozik. A 4. pálya a "fonák": ugyanaz mint a tenyeres, de most a testünk elött keresztbe tesszük a botot. Az 5. pálya szabadon választott, rendszerint fejen át dobtunk. Ez is 100 pont.

Egykezes táv, pálya: 30 fokban (? ez se tutti) nyíló elméletileg végtelen (60m elég) szektor hátszélben, 150 cm széles startdeszkával. szektoron belül, ahol megnyugszik a súly, ott mérendö le a starttól, és szorzandó 1,5 pont/méterrel. A súly aluminium, 7,5 gramm csepp alakú. A dobás végrehajtására 1 perc van szólítástól. Pöffös szélben a gyakolottal rendelkezö versenyzö kivárja a szelet. Három dobás van, a legjobb számít.

Ifjúsági taktika: elsö dobás biztonsági: mindegy mekkora, csak szektoron belül legyen, utána trükkös (kipörgetett) dobások következnek. Felnötteknél az utolsó biztonsági, ha az elsö kettö érvénytelen.

Egykezes felszerelés: egy cél és egy távdobó bot. A cél bot kicsi, spiccakciós, (versenyzövel egy magas, vagy kisebb), kicsi spiccgyürüvel, szoknyás orsóval, legalább 1:5 áttétellel. A távdobó bot 249 cm hosszú (nehogy kizárjanak), szintén spiccakciós, nagy átméröjü dobbal rendelkezö orsóval, az orsó pont meröleges a zsinór útjára, a gyürük a spiccig úgy csökkennek, hogy gyakorlatilag nem törik meg a zsinórt. Az orsót fel kell "tölteni" régi, öreg zsinórral úgy, hogy a távdobó orsó pereméig kiérjen a madzag, a céldobónál egy kicsit lehet beljebb. Csomó ne legyen a madzagon.

No ennyi dióhéjban a "három-tusa" versenszámokról. Összesen 200 pont felett már középhaladó, 250 pont ifiben nagyon jó, 300 pont felett felnött profi eredmény.

Tavaly összel kaptam egy meghivást egy versenyre, de sajnos külföldön voltam, és nem tudtam eljutni oda. Ha érdekel megpróbálom elöhalászni a meghivót és akkor olyanokkal kerülhetsz kapcsolatba, akik most is aktivak.

Merre laktok, hányan vagytok? Nem igérek semmi olyat, hogy rohanok megmutatni a technikákat, de talán egyszer elkap a nosztalgia, és elöveszem kissé poros felszerelésemet, talán még a legyezést sem felejtettem el túlságosan. Persze csak ha érdekel...

Magam legfeljebb csak "5-tusáztam" (=3-tusa+légy skish+légy arenberg) és a többi ágat (kétkezes táv, kétkezes legyes táv stb.) csak látásból ismertem, és nem hagytak bennem mély nyomokat.

Remélem tudtok a leírásból valamit használni, és jól szórakoztok majd.

Sziasztok

Vaczulin Zoltán

zvaczulin@mail.matav.hu