Néhány szó a halradarról

Nekem az egyik legegyszerübb halradarom van. Huminbird tipus, kétdimenziós. A szonár fej 28 fokos látoszogü. Ebböl kiszámolhatjátok mekkora területet lát függöleges beállitásban a csónak alatt, adott mélységü vízben. Nem sokat, hacsak nem valamilyen bányatóban vagyunk, vagy a tihanyi kút felett.

Mit mutat :

Vizmélységet, az enyém angol lábban, 0.33 m, az újabbak mar metrikusan is müködnek.

A fenék minöségét, lágy iszap, kevesebb iszap, kemény fenék. Ez néha sokat ér!!!!

Nagyobb, 2-3 m átméröjü lyukak, dombok, ha ezek minimum 1/3 lábbal eltérnek a síknak tekintett fenéktöl, medertörések helyét,

Nagy köveket, egyéb nagyobb 1-2 m-es tárgyakat (süllötartás!!!).

Végül, de nem utolsósorban a halakat is. Háromféle hal-ikon lehet a képernyön a látott halak méretei szerint. Ha a szonárfej függölegesen áll akkor pontosan mutatja milyen melyen vannak a halak. Ezen kivül meg más funkciói is vannak, de ezek nem igazan horgász értéküek, inkább Stevnek valók. Fenékmélység riasztás, a jobbaknál sebességmérés, vizhömérséklet mérés, megtett út mérés stb.

Van egy olyan tulajdonsága amit nagyon meg kell szokni. A képernyö frissítés nem nem úgy müködik mint a megszokott. (Most muszáj müszakinak lennem ;-( )

A szonár egy impulzus sorozattal leképezi a látott felületet, ezt eltárolja az elektronika és elkezdi kiadni a screenre pixel oszloponként balról jobbra shiftelve.

Szóval úgy néz ki mintha minden hal baloldalon jönne be a képbe és jobbra úszna ki belöle, de ez valójában nem igaz. Meg lehet szokni. Van demo üzemmódja, tanulni a használatot.

Rövid Összegzésem: Amióta használom sem fogtam több halat, csak talán kevesebb üresjáratom volt. Balatoni süllözésnél találtam kisebb gödröket, benne láttam halakat, valószinüsithetöen süllöket, fogtam is ilyen helyen. Megtaláltam a keményebb, kevésbe iszapos feneket ahol nagyobb valószinüséggel lehet a hal. Találtam reg elfeledett részben feliszapolódott kisebb akadót, adott is néhány süllöt. Ugyanilyen helyre etettem bojlival pontyra, de bevallom ez tavaly nem jött be. Majd az idén. Jó dolog, de halakból szerintem sosem amortizálódik. Ettöl függetlenül van meg egy jó tulajdonsága. Ha nincs egy kapásod sem, de látod a radaron a halakat legalább nem unatkozol.

Én ezt a szerkezetet 96 öszén 30,000-ért vettem használtan ujszerü állapotban. A mai árakat D.Feri gondolom jobban tudja.

A berendezés tartozéka a scr rögzitö tagja amit a csónak peremére lehet csavarozni. Magát a berendezést ebböl könnyen ki lehet venni. A sonár rögzitését meg kell oldani, ez nem include tartozék. Én megoldottam mobil, levehetö módon. Függölegesen mozgatható, körbe forgatható, és a szonár fej is mozgatható a vizszintes tengelye körül. Erre a kis látószöge miatt van szükség.

A szerkezet leirása egy külön irásmüvet igényel.

Néhány müszaki adat:

Tápfeszültség: 12 V dc

Felvett teljesitmény: kb 500 mWatt 12V 6 Ao kis akkurol több órát mük.

Max érzékenység: kb. 100-150 láb kb. 50 m.

Szonár látószöge: 28 fok

Müködési frekvencia: 150-200 kHz

Szolgáltatások: Mélységmérés több fokozatban

Fenék minöség jelzés

Vizmélység riasztás, beállithatóan be/kikapcsolható

Látott halaknál riasztás, be/kikapcsolható

Hal ikonok/csak pontok, beállithatóan

Zoom-olás több fokozatban, alsó/felsö vizrétegekre

állithatóan

A kb. adatok azért vannak, mert a müszer ugyan itthon van, de sillabusz a tanyán

maradt.

Ismétlem, a sajátomról írtam. Vannak ennél korszerübbek is.

 

Dinnyési Gábor