Kuttyogó H@l.

 

Harcsa Hegyek! Szóval kezdjük az elején! Hol szeretnél kuttyogni? Ahogy emlékszem Te a Duna közelében laksz. Mennyi ott az átlag vizmélység, milyen gyors a folyó? Én a Dunaujváros-Paks szakaszt ismerem egy kissé, ezért ebböl indulok ki. Itteni ismeröseim a Dunán megszokott nagyfejü változatot részesitik elönyben, amennyiben hasonló nálatok is a mélyéeg ( átlag 5-6 m.), akkor Te is ezt válaszd. Ez kb. 4-5 cm atméröt jelent. Nem kell pontosan kör alakunak lennie, inkább egy elipszis alakot javasolnék 3,5 ill. szük 5 cm-es tengelyekkel.

Tapasztalatom sajnos csak a tiszai kis fejü kuttyogókról van, de ismerek elképesztöen profi dunai horgászt is. Felénk a kuttyogó fát egy darabból szokták kifaragni, ezzel megoldod a legnehezebb fej-ráerösités müveletet. Nagyon fontos a fej kiképzése. Ez ugye lehet egyenes, homoru és domboru. Én az utóbbit javaslom, de csak igen visszafogottan. A vizszintes sikhoz képest a kiemelkedés ne legyen több 2-3 mm-nél. Fontos, hogy a lakkozás nagyon egyenletes legyen, ne keletkezzenek örvények ütéskor, igy sokkal tisztább hangot kapsz.

Nekem nincs, de többektöl hallottam, hogy fém fejü kuttyogókat használnak. Elönye, hogy a megmunkálás még tökéletesebb, igy a hang is tisztább.

A kuttyogó nyele, föleg a fej közelében a vizbemerülés irányában feltétlen élszerü kialakitásu legyen, de a vastagságánál számits arra, hogy idönként faágba, vagy a saját csónakodba ütsz, és a bejáratott fa elvesztése, átállás egy ujra, igen kellemetlen. Jártam ugy, hogy a kézben fogott részböl tört le pár centi egy uszó fába ütéskor, de utána is használható maradt a kuttyogó.

Ha egy darabból faragod, a fej es a nyél átmenetének nem kell tul hirtelen történnie, hiszen ez ütéskor nem játszik szerepet, de sokat javit a tartósságon. Mindezek után elárulom, hogy én meg nem csináltam soha kuttyogtató fát (kis bice-bóca :-( ), de van pár házi készitésü darabom, és használom is öket gyakran.

Sajnos fényképem nincs, de tiszai tipusról esetleg tudok szerezni. Ha kész a fa, a használatát, a tapasztalataimat is szivesen megirom, és nagyon örülnék, ha a kuttyogó listatársak is mesélnének konkrét eseteket mindannyiunk érdekében. Sajna olyan sok az eszkimó és oly kevés a fóka, hogy ma már csak egyre finomabb eszközökkel, módszerekkel lehet eredményt elérni.

Totya