Mexikói öböl

Mivel most egy kicsit ugyis pangás van, otthon meg lassan kezdödnek a tilalmi idöszakok akkor mesélnék arról , hogy hogyan néz ki itt egy fishing party, amire egyszer meghivtak. Persze nem mindegyik, de ilyen is van. A dolog ugy kezdödött, hogy van itt egy ortopéd sebész jó barátom, horvát, valamelyik adriai szigetröl és még néhány cimborája is onnan származik. Minden évben Ö, vagy valamelyik másik horvát a barati körböl Bulit rendez. Ez kb 20-25 embert jelent . Tavaly tavasszal engem is meghivott. A felesége magyar, igy ismerkedtem meg vele és tényleg jól összebarátkoztunk. Namost ehhez az egészhez kibérelnek egy hajót. A hajón van hal radar meg minden ami kell a pecához, elég nagy fedélzet, hogy körben a résztvevök belógassák a zsinórt. Ez nem is igazi horgászat, hanem amolyan szórakozás. Szóval kibérelték a hajót. A Misssissippi torok melletti Port Sulfur utáni kikötöböl indultunk. A helyseg neve Venice.

Horgászbotot nem kell vinni azt a hajo gazdája ad. A személyzet: a kapitány, aki fenn van a kakasülön, a halászmester és egy segitö. Az engedély kötelezö, de ezt ott helyben is meg lehet váltani. 15 dollar egy évre Louisiana összes édes és sósvizeire. Egy sima lap ahová beragasztják az érvényesito bélyegeket, édesvizre, sósvizre, de ez a vadász es halász és rákászengedély is, csak akkor a megfelelö bélyegeket kell beragasztatni. Ha engedély nélkül elkapnak a büntetés 1500 US$-nál kezdödik. És bármelyik sheriffhelyettes, ranger (csendör), rendör kérheti. De sose kérik.

A botok egyrészes 210-es tömör üvegbotok, ujjnyi spiccel, és egy akkora multi orsóval mint egy jó nagy sárgadinnye. A zsinór kb 60-80-as, végólmos, három horgos szereléssel. Kb olyan amit nálunk a harcsázok használnak. Kb 1 óra amig kiérünk az öbölbe, lehet látni ahogy huznak fel a nagy takerek olajjal a folyón, vagy ki az olajplattformokhoz amelyek közül sok termel, de sok le van folytva, vagy éppen furnak is most is. A viz mélysége kb 40 láb (kb 12 m). Csalinak tintahalat, shrimpet (garnélarák) és haldarabokat használunk.

Aztán amikor megáll a hajó és a halászmester engedélyezi a pecát akkor a vendégsereg a korláthoz rohan és a felcsalizott szerkót szépen leengedi a fenékig es vár. Aztan látja, hogy a spicc bebólint, kezdi kitekerni és általában van is rajta valami, nemritkán mind a három horgon. A legtöbb ami itt jött az egy Red snapper nevü sügérszerü hal volt, de hoztak fel cápát is, továbbá az un. Lemon fish nevü halat ami leginkabb a mi balinunkra emlékeztet, csak jóval nagyobb. Amiket ott kifogtak azok kb 8-12 kilósak voltak. Viszont ennek a husa a legjobb.

Nagyon szigoru a mennyiség és méretkorlátozás. Azokat a halakat amiket kicsinek itélt a halászmester kiméletlenül vissza is dobta. Én Red snapperen kivül csak egy bazi nagy angolnát akasztottam meg, ez a fönök szerint volt vagy 12-15 kiló, ronda nagy állat volt, csikos mint a tigris. Ezt azonnal levágták, mert nem teszik be mérgezö vére miatt a többi hal köze. Aztán jött még White trout és Speckle trout, bár a nevük pisztráng , de sügérfélék. A mi süllönket formázza, azzal a különbséggel, hogy nem csikos hanem pettyes. A husa is hasonló. Na szóval ez ilyen hushorgászat. Aztán amikor a fönök ugy látta, hogy teljesitettük az engedélyezett mennyiséget, bezárta a boltot és hazafelé, indult.

A parton már ott várt a helyi hatóság, no nem ellenörizni, hanem statisztikát vettek fel az éppen kifogott halakról. Darabonként leszámolták, lemérték, jegyzökönyvezték a zsákmányt. Aztán a két srác a hajóról pillanatokon belül kifilézte a halakat, elosztottuk és nyomás haza. Kellemes hétvégét és görbüljön otthon is.

Hackler Laci