A PERES

A 28 km hosszú Peres a Hármas-Kőrös legnagyobb holtága Gyomaendrőd és Mezőtúr között. A 46-os útról érhető el dél felé letérve, több kisebb holtággal együtt (Templom-zug, Bónom, Socó, stb.) Elhagyva Mezőtúrt (Bp. felöl érkezve) jobbra, az aszfaltos mellékútra térve a holtág legnyugatibb része mellett haladhatunk. Az elágazásnál balra fordulva a Holtág Panzióhoz jutunk (saját vízpart, olcsó szállás, lovaglás) egy kis hídon keresztül. Ezen a részen a part beépített, végig "hobik" (helyi kifejezés) vannak. Tovább haladva az aszfaltos úton (itt balra esik a víz, de nem valami szimpatikus) kb. 6 km-t, elérjük az élő Kőröst, a peresi komp hűlt helyénél, a gátőrháznál. Itt is lehet szállást kapni. Megnézhető a Peresi tájház, a régi szivattyútelep épületében. Óriási, régi gőzszivattyú, és a környék állatvilága kitömve.

Ha nem fordulunk le az aszfaltos úton, hanem tovább megyünk a 46-oson, a 30-as km után jobbra egy egyenes földúton a vízig mehetünk. Árnyas, ligetes partot találunk, sátorozásra alkalmas, jobbra-balra 1-2 km hosszan. Jobbra indulva egy földhídon a belső oldalra is átmehetünk. Itt egy 2 méteres, csónakkal is járható betoncsőben áramlik a víz, a híd pedig egy töltés. A "belső" részen mezőgazdasági utakon elérhetjük az élő Kőröst is, és a holtág elhagyatottabb részeit. A víz mellett végig vannak utak, de a telkeknél a parton csak gyalogösvény van. Ez a rész alkalmas kiindulópont, hiszen a hatalmas víz felfedezése, megismerése hónapokba telhet. A földutak kiadósabb eső után járhatatlanok, csúszós ártéri agyag van mindenütt, de gyorsan szárad. A "Viharsarokról" tudni kell, hogy igen szélsőséges az időjárása, ha meleg van és aszály, akkor itt nagyon, ha esik az eső, akkor itt sok és sokáig.

Jegyek Mezőtúron a horgászboltokban kaphatóak (pl. a Főtéren), az éves jegy tavaly 4000 Ft volt, ez érvényes az egész környékre, még a Hármas-Kőrösre is.

A víz 40-60 m széles, 2,5 m körüli átlag mélységgel. Tiszta, ipari szennyeződéstől mentes, bár csak ősszel-tavasszal igazán átlátszó. A széljárástól függően jelentős mozgásban van a víz. Néhol sűrű náddal benőtt, néhol kopasz a part. Vastagon iszapos az alja, gyorsan mélyül. Évente változóan hínáros, van, hogy összeérnek a hínár és sulyomfoltok, van, hogy mutatóba sincs. Sok a bedőlt fa, egyébként kevés az akadó. Kiásott, elhagyott horgászhelyeket sokat lehet találni, nem érdemes újat irtani.

Dévér, ezüstkárász, bodorka, törpeharcsa, busa, süllő a domináló fajták. Ponty, amur kevés és nagy. Nagyon kevés. Etetni kell bőségesen, csalizni a csemegekukorica, a kenyérrózsa a favorit, csontira sok apróhal, küsz és törpeharcsa jön. Süllőre a taposott küsz ajánlott, (nappal is) esetleg kis naphal, de az itt már nincs évek óta. Csukára, harcsára sem kell számítani. Az éjszakai horgászat nyáron eredményes lehet.

A helyi erők elsősorban gereblyéznek, néha kis etetőkosárral, kicsi, erős horoggal, 40-es zsinórral fenekeznek, és igen elégedettek a sűrű törpe, és kárászkapásoktól. Néhányan csónakból ülik az akadókat, úszós, feltolós szereléssel, eszméletlen kitartással, napi 20 órában, heteken keresztül. Már a látványuktól is megfájdul a derekam.

Ez halászati víz, (Viharsarok HTSZ) néha varsáznak a halászok is. Telepítésről mesélnek néha, ha van is, nem jelentős. De mivel a holtág össze van kötve egy csatornán keresztül az élő Kőrössel, frissítik a vizet, jelentős halak jöhetnek be onnan. Jönnek is.

 

Aktuális hínár, út és kapásinfoért írjatok Nednek: peca@extra.hu