Rák buli

Ez itt össznépi szórakozós. Louisianaban három féle rákot fognak, és ezek itt szinte nemzeti kaják. Az elsö az un. crawfish, vagy crayfish, de nem hal, hanem a mocsarakban élö a mi kecskerákunkhoz hasonlitó rákféleség. Tömegesen fordul elö kb. január végén kezdödik a szezonja és kb. júliusig tart. Addigra már nagyon megnönek, kitinpáncéljuk nagyon kemény lesz. Ezt erre szakosodott rákászok fogják csapdákban és élve árulják, raschel zsákokban.

Mielött elkészitenék sós vizben áztatják, cserélik a vizet, hogy kiürüljön a bélcsatornájuk. Aztán a crawfish party az ugyanolyan szent tevékenység itt, mint nálunk a bográcsos halászlé, vagy pörköltfözés a haverokkal. Louisianaban a crawfish az ugyanolyan nemzeti büszkeség, mint nálunk a marhagulyás. Egy nagy kotlában vizet forralnak amiben egy kiemelhetö lyukacsos merülö kosárban beleföznek elöször ujkrumplit, csemege kukoricát egy speciális füszerkeverékkel, ami paprika, chili és még sokminden, de jó piros és csipös és nagyon kellemes izü. Beletesznek egy csomó fokhagymát, citromszeleteket, majd amikor a krumpli es kukorica kész akkor az élö rákokat.

Fontos, hogy élö legyen és kb 20 percig fözik, aztán kiemelik a kosarat, egy nagy asztalra odadönik és zaba. Csak a potrohában lévö fehér hust eszik, kiszivják a fejet, ahogy itt mondják "suck the head and eat the tail". Utóbbi idöben az itteni kutatók nem ajánlják a fej kiszivását, mert a nehézfémek föleg ott dusulnak fel.

Azok a rákok amiket mi fogtunk az a Crab vagy tarisznyarák. Ezt egy kb 60x60x60as dróthálóból készült csapdával fogják. A stégröl több ilyet leengednek kötéllel. Csalinak halat, vagy csirkét raknak bele. Idönként kiemelik a csapdát és begyüjtik a termést. Ugyanugy szokás elkésziteni, mint a crawfisht, de a lábait eszik.

A harmadik a shrimp vagy garnélarák azt viszont a kereskedelmi halászok szürik ki az öbölböl, mint ahogy a Forest Gump cimü filmben is látható volt. Én mindhármat szeretem, söt sokkal jobban mint a halféleségeket. Tiszta fehérje semmi zsir. Aztán lehámozva sütik is panirozva, alaphusa az itteni nemzeti éteknek a Gumbo-nak és a Jamballayanak. Aki magyar idejött annak még mindenkinek izlett a louisianai cajun kaja, mert hasonlóan füszereznek mint mi és nagyon jók.

Hackler Laci