Ez itt Barta Pete a rekord jával


Fenekezo sullozeshez tudok mondani valamit.
Most jottem haza a Balatonrol es ott a kovetkezo szerko volt a nyero:
30-60 gr dobosulyu 2.70 m hosszu bot. Az enyemek teleszkoposak -nem lenyeges. 30-40-es orso, jo fekkel, nem art ha nyeletofekes, de nem letkerdes. Nekem bevalt a Shimano Aero Gt harcifekes valtozata. Ugy hasznalom, hogy a fofeket teljesen kinyitom, bedobasnal a harcifeket elforditom a kozepso allasba, majd amikor a bot a helyere kerul a villakba ezt is teljesen kinyitom. Ennek eredmenyekent kapaskor a sullo szinte teljesen ellenallas nelkul tudja vinni a zsinort. Bevagas elott a harci feket kb 3/4-re zarom, ez altalaban eleg szokott lenni, hogy megcsuszas nelkul megakasszam a sullot. A fek kesobbi
kezelese a sullo aktivitasatol fugg. Ha ilyen orsoid nincsenek -eleg huzos az aruk- akkor sincs baj, csak jobban oda kell figyelni a kapasra. Egyszerubb, normal orsonal azt minositem jonak erre a mufajra amelyiknel a teljesen nyitott feknel a dobrol szinte ellenallas nelkul fut le a zsinor. En inkabb kinyitom a feket, de nem vagyok hive a nyitott felkapokarral valo sullozesnek.

22-es jominosegu (4.8 kg-os) monofil zsinor. A horog 1, 1/0-as sullozo horog, viszonylag hosszu szaru.


Ketfele szerelest hasznalok:
1. Klasszikus kethorgos paternoszter de a fozsinorra    szerelve a horogelokeket a muanyag eloketarto    gyorskapoccsal. Igy a horogelokeket gyorsan lehet    allitgatni klf. magassagba a vegolom felett.    A horog elokek ugyanabbol a zsinorbol mint a fozsinor    kb 10-15 centi hosszuak.    A vegolom helyett 15-20 grammos tirolifat hasznalok,    aminek a hosszat megkurtitom kb. 60 mm-re.    Ezzel a szerkoval kb. 30 meterre lehet dobni.    A csalihalakat a farkuk felol ketszer megtuzve teszem fel.    Ha halszelettel pecazom csak egyszer tuzom.    Ha doglott a hal tehetsz a hasaba, szajaba kis hungarocell    golyocskakat, igy lebegove valik.    Kapasjelzonek a legkonnyebb muanyag karikakat hasznalom,    a spicctol szamitott elso-masodik gyuru koze. A kapas lehet    huzos es ejtos is, a karika mindkettot jelzi.

2. Csuszo horgos szereles. Ez ugy nez ki, hogy a fozsinorra    felfuzok egy forgokapcsos karabinert, akkora meretut amibe
    beakaszthato a tirolifa. Utana kerul egy gyongy, utkozonek, azutan    felkotom clinch vagy palomar csomoval a vegkarabinert, ami szinten    forgokapcsos. A karabiner meretet a varhato halak sulya szerint    kell megvalasztani, mert ebbe kerul a horogeloke. Szerintem a    legkisebb meret utani elso, masodik megfelelo.
    Ennel a szerkonal 25-30 gr.-os szinten roviditett tirolifat hasznalok.    A horogeloke 50-60 centi hosszu. A csalihalat fuzotuvel felfuzom,    majd igy akasztom be a vegkarabinerbe. A halba a kopoltyuja felett    szurom be a tut, farkanal vezetem ki. igy a horog a feje mellett all     ki a testebol. Vigyazat!!! Ha a horog valamelyik oldalra kihajlitott,    "csa'mpitott", akkor a kishalnak arra az oldalara kell kivezetni ahol    nem fordul vissza a kishal testebe. Azt hiszem erted, ugye?!    Ezeket a csalihalakat is lehet hungarocellel kezelni.    Ennel a szerelesnel a kapasok 95 %-a huzos, mert a viszonylag    nehez tirolifa a helyen marad es a fozsinor a horogelokevel    szabadon csuszik. Ezert kapasjelzonek lehet hasznalni a    spiccgyurun kivul a zsinoron megallo jelzoket is, de ezek se    legyenek nehez monstrumok. Nagy szelben, erosen hullamzo    vizen visszaterek a karikahoz.

Ezekkel  szerkokkal fogtam szeptember masodik feleben a Balatonon 33 db sullot.
Jo sullozest.

Gabor, az oreg

 


Pergeteshez en 2,70 es 3,3 meter kozotti botot ajanlanek, igen jo minosegu
40-es orsoval, ugy durvan olyan 20-40 gr dobosuly kozott. Wobblerezeshez,
villantozashoz ezen belul aranylag merevebb botot, twisterhez finomabb
spiccel es a hosszabbik tartomanybol. En meg nem hasznaltam olyant, amelyeik
mind a pergeteshez, mind a twisterezeshez egyarant idealis lett volna, (az en
2,7 m DAM-om pld. wobblerezni, villantozni idealis, de twisterhez mar nem az)
de arrol a 3 meter koruli Berkeley Ligtning Rod-rol, amelyiket nagykerbe
suhogtattam, el tudom kepzelni. De az marha draga es csak suhogtattam.
Masoknak van a listan viszont.

Fenekezo sullozesnel szerintem kozel sem kell annyira minosegi cucc, mint
pergetesnel. Olyan 3 m koruli, akar teleszkopos bot normal minosegben (ilyent
nagykerbe talan 5 ezer korul is kapni) + elfogadhato 2-3 csapagyas orso.

Kosullo

 


Martogatni-tapogatni:
Bot: Match v. teleszkop bot 3-4.5m-ig. 15-30v. 20-40g dobosulyig.
A lenyeg,hogy gerinces legyen.Szerintem a tuti a Silstar Kevlar
Diaflex/Diacrystal
Orso:konnyu,max 40-es ,csapagyszam mindegy,jo fek es zsinorgorgo.
Damil:0,16-0,25-ig.Fonott nem kell.
Horog: 4-tol 0/4-ig.A csalihal merete hatarozza meg.
Olom:palcika,gomb v. szivarolom.
Szelepgumi(utkozonek).LaCiKa von Zander mit csokoshagli